duminică, 6 noiembrie 2011

CHAPLIN - Un zâmbet și o lacrimă în comedia universală


                Considerat de către opinia majoritară a fi cel mai bun comediant al tuturor timpurilor și una din cele mai importante figuri din istoria cinematografică, Charlie Chaplin continuă cu succes să străbată prin creațiile sale în sentimentul omului de rând, vindecând prin umorul nevinovat partea dramatică a vieții în care el însuși a trăit.       
               S-a născut în capitala Angliei, în Londra la 16 aprilie 1889 și a murit la Corsier-sur-Vevey în Elveția, la 25 decembrie 1977. În timpul vieții sale a fost comediant, scriitor, producător, regizor și compozitor. La botez a primit numele Charlie după tatăl său, un artist al music-hall. Și-a petrecut începutul copilăriei în preajma mamei sale, cântareața Hannah Hall și a debutat pe scenă la doar 5 ani, când i-a ținut locul mamei sale, deoarece aceasta își pierduse vocea în timpul unui cântec. Mama sa a fost mai târziu internată într-un azil, datorită instabilității sale mintale. După acest eveniment, Charlie și fratele său vitreg, Sydney, au fost trimiși la diverse case de corecție și școli cu internat.
                Folosind contractele mamei sale din lumea showbizului, Charlie a devenit un artist profesionist în 1897, când s-a alăturat unui grup de dans numit Eight Boys Lancashire. Acesta a avut și un mic rol în “Sherlock Holmes” și o apariție într-un act de vodevil al circului Curtea lui Casey. În 1908, Charlie s-a alăturat trupei de pantonimă a lui Fred Karno, ajungând rapid la faimă prin interpretarea bețivului din schița “ O noapte în cadrul Salonului”. În timp turneelor cu trupa lui Karno în 1913, Charlie Chaplin a semnat un contract pentru filmele de comedie ale lui Mack Sennett, produse de compania sa de producție Keystone.
                Deși primul film realizat de Keystone în care a jucat Chaplin nu a fost un eșec după cum cred unii, totuși personajul interpretat de acesta, un mercenar dandy, nu i-a pus în valoare adevăratul talent. Când Mack Sennett i-a spus lui Chaplin să-si schimbe imaginea, acesta a improvizat o costumație ce consta dintr-o haină prea mică, pantaloni largi, pantofi de clovn și o pălărie ponosită. Pentru a-și desăvârși noul aspect și-a lipit o mustață caraghioasă și a început să folosească un baston ca recuzită. În al doilea film produs de Keystone în care acesta a jucat, numit “Cursa auto de copii la Veneția”, a luat naștere personajul nemuritor numit “micul vagabond”.
                Chaplin nu a jucat întotdeauna numai rolul micului vagabond, acesta având și alte roluri în filmele sale, cum ar fi: chelner, vânzător, pompier, stagehand etc. Caracterul interpretat de el poate fi cel mai bine descris ca fiind neadaptatul etern: ocolit de societate, ghinionist în dragoste, meșter la toate, dar fără succes... Personajul său, deasemenea, reprezintă un supraviețuitor, care întotdeauna lasă în urma tristețile și merge încrezător înainte spre noi aventuri. Noul personaj al lui Charlie Chaplin avea succes la toate genurile de public, fiind iubit pentru caracterul dârz, tenacitatea sa în fața greutăților dar și pentru gafele naturale pe care acesta le făcea mai la tot pasul. Ceea ce l-a făcut special este că din toate acestea reușea să rezolve o situație, nu neapărat pentru el, ci mai mult pentru alții. 
                La câteva luni după primul debut, Chaplin a devenit cea mai mare vedetă de cinema.
                Cele 35 de filme produse de Keystone, în care a jucat Chaplin, sunt cotate drept perioada de dezvoltare și transformare a “obișnuitului vagabond”. Filmele în care a apărut acest personaj ulterior, au devenit și mai bune după ce Charlie Chaplin a început să le regizeze el însuși. 
                În 1915, a încetat să mai lucreze cu Sennett, și a acceptat un contract cu Studiourile Essanay, de la care primea 1250 de dolari pe săptămână. De atunci a început să includă elemente de compasiune în comediile sale, ca de exemplu filmul “Puștiul“ sau “Vagabondul“. Mai apoi a descoperit un contract și mai bun, la Company Mutual Film, unde câștiga 670 000 de dolari pe an. Acolo în doar 18 luni, a făcut 12 filme pe care cei mai mulți le consideră capodoperele sale, printre care amintim: “Patinoarul”, “Vagabondul” și “Strada Usoara”.




               Între 1918 și 1923, Chaplin a făcut filmele “Pelerinul” și genialul “The Kid 1923 (Puștiul)”. Unii oameni cred că filmele lui Chaplin au început să aibă un conținut dramatic mai ridicat, datorită dorinței lui de a justifica laudele primite de la critici, jucând roluri mai solicitante. Fiind un perfecționist, Charlie Chaplin a petrecut tot mai mult timp la pregătirea și producția fiecărui film în parte, astfel din 1923 până în 1929 nu a scos decât trei filme.
               În 1963, a apărut filmul “Timpuri noi”, film mut în esență, dar sincronizat perfect cu o coloană sonoră muzicală și câteva scurte dialoguri. În acest film Chaplin i-a dat pentru prima si ultima dată voce personajului său, interpretând un cântec din compoziția proprie. În 1966, a regizat ultimul său film, numit “Contesa din Hong Kong”. Anul 1972 l-a găsit la Hollywood unde a acceptat un premiu special din partea Academiei de Premii Oscar, fiind ovaționat timp de 12 minute de lumea aflată în sală.
              De-a lungul carierei sale, Charlie Chaplin a stârnit multe controverse datorită vieții sale particulare. În 1918 s-a căsătorit cu tânara în vârstă de numai 16 ani, Mildred Harris, iar în 1924 
s-a căsătorit cu altă adolescentă, Lita Grey, ambele căsnicii fiind un eșec și ajungându-se la divorț. A treia căsnicie, cu actrița Paulette Goddard, a durat până în 1942... Acesta a mai fost căsătorit apoi cu Oona, fiica scenaristului Eugene O’Neill. 
              Chaplin a avut ultima apariție în public la 1975, când a fost decretat cavaler de onoare de către Regina Elisabeta. La câteva luni după moartea sa, trupul său a fost furat pentru scurt timp din cimitirul suedez unde fusese îngropat...
              O viață de succes în plan profesional combinat cu eșecuri familiare, dar și cu antipatia guvernanților S.U.A. care l-au convins în cele din urmă să se retragă la o viață liniștită în Elveția, unde a trăit până la vârsta de 88 ani. Filmele sale dezvoltă sentimentul plăcut al umorului curat și de aceea acest mare actor nu poate deloc a fi nebăgat în seamă, nici chiar în timpurile actuale. 
              Geniile nu se uită niciodată !



Postare prezentată

GALIMATIAS

Str ă luminatul rob din ceruri plin de î ntinderi Deasupra prin extazuri de vis î ndeplinit A î mpr ăş tiat eterul prin relele depri...

Impact în UniVers * StMS