miercuri, 11 ianuarie 2012

AMINTIRI DIN COPILĂRIE - Ion Creangă - 1964


               Ecranizând povestirile reunite de Ion Creangă sub celebrul titlu "Amintiri din copilărie", Elisabeta Bostan dă viaţă pe ecran celor mai minunate pagini ale literaturii româneşti pentru copii. În seara de Ajun, în bojdeuca lui din cartierul Ţicău al Iaşilor, Ion Creangă, interpretat de marele actor Ştefan Ciubotăraşu îşi aminteşte cu duioasă nostalgie de copilăria sa petrecută în satul natal Humuleşti, de poznele şi aventurile sale, atribuite în carte personajului Nică a lui Ştefan a Petrei. Interpretul băiatului, Ion Bocancea, croieşte personajul cu o naturaleţe şi candoare cuceritoare. Cu şotiile şi năzbâtiile sale, Nică atrăgea toate necazurile lumii intrând mereu în cele mai mari buclucuri, pe care trebuia să le rezolve tot el.




              Marele premiu "Osso pardo asturiano" şi Premiul special al Juriului la Festivalul Internaţional al filmului pentru copii şi tineret de la Gijon, Spania - 1965. Premiul special al Juriului la Festivalul Internaţional al filmului din La Plata, Argentina - 1965.




           Ion Bocancea, interpretul rolului lui Nică din filmul „Amintiri din copilărie", de Ion Creangă, locuieşte acum la Bozovici, în judeţul Caraş-Severin. 
           S-a născut la 7 februarie 1951, la Bicaz, judetul Neamt, iar adevărata lui poveste începe prin 1964 când la scoala unde învata a apărut Elisabeta Bostan împreună cu echipa sa, pentru a căuta copii care să joace în filmul ''Amintiri din copilărie''. Au fost testati aproximativ 12.000 de copii, au trecut de preselectie 10, iar în final au rămas 2, Ion Bocancea fiind unul dintre ei. „Erau mulţi copii, este adevărat. Dar eu aveam destul de multe în comun cu personajul. Dacă îmi cereai atunci să urc până în vârful unui copac, nici nu apucai să clipeşti şi eram acolo. Ca orice copil, aveam multă energie. Cei mai mulţi au renunţat când li s-a cerut să se dezbrace pentru scena de la scăldat. Au refuzat pur şi simplu. Nici eu nu mă simţeam confortabil, dar m-am gândit că, dacă tot nu mă cunoaşte nimeni, nu am nimic de pierdut şi... asta a fost". A urmat vizita medicală si copilul din Bicaz, elev în clasa a-VII-a, a devenit Nică a lu' Stefan a Petrei.
           Destinul a făcut să o cunoască pe Maria, aceasta avea sa-i devină sotie si astfel Ion Bocancea a ajuns in Banat, mai exact, la Bozovici. Tată a doi copii, Alina si Pavel, nea Ionică, cum îl strigam aici, este un om modest si asa a fost toată viata lui. 
           Abia după vreo trei ani de la venirea sa la Bozovici, prin 1979, oamenii au aflat că el este Nică din ecranizarea după povestirile lui Ion Creangă, în urma difuzării la tv a filmului ''Amintiri din copilărie'', când cineva a făcut legătura între cel care apărea în film si cel care locuia în Bozovici. Dincolo de modestia ce il caracterizează, nea Ionică este un om deosebit, cu sufletul sincer si frumos, un om întelept care ar putea, într-o zi, să-si scrie amintirile din copilăria sa, din viaţa sa extraordinară.


Postare prezentată

GALIMATIAS

Str ă luminatul rob din ceruri plin de î ntinderi Deasupra prin extazuri de vis î ndeplinit A î mpr ăş tiat eterul prin relele depri...

Impact în UniVers * StMS